Intelligent kraft 07/02/2016

Var ett tag sedan senaste inlägget. Några ord om de senaste ämnet (byggsystem). Har blivit mer övertygad om att kombinationen Cmake och Ninja är rätt väg att gå för lite större embeddedsystem på MCUs. Var skeptisk till att Cmake var tillräckligt flexibelt vid länkning men sökning gav flera open source byggsystem. T.ex. stm32-cmake. Detta gäller både för Windows och Linux som host. Har man Windows tenderar komplicerade make-byggen bli extremt långsamma så ännu viktigare där att beräkna dependencygrafen separat från själva inkrementella bygget.

Besökte FOSDEM nyligen och där pratade de om FROSTED. Ett embedded OS för Cortex M3,M4 med Posix-gränssnitt. Klart lovande initiativ.

Nog om byggsystem och embedded. Har parallellt med mitt berotec uppdrag de senaste 3-4 månaderna grävt ner mig i en teknisk lösning som potentiellt kan öppna många spännande fortsättningar. Det är senaste idén från en längre tids undersökande av flera olika intressanta områden:

  • Stockholms startup scen. Det har nog undgått få att Stockholm idag är en av de hetare städerna för startups, speciellt inom Mjukvaror, IoT, webbaserade tjänster och andra snabbt rörliga områden.
  • Behov att sätta mig in i modern molnbaserad utveckling. Har länge dragit ett streck vid http och slutat undersöka. Men idag är hela web/moln utvecklingen så allmänn att viss allmän praktisk erfarenhet behövs för utvecklare. Har man ambitioner mot systemdesign måste man känna till dess egenheter på ett rätt djupt plan. Behövde helt enkelt sätta tänderna i utveckling mot molnet.
  • IoT: Detta buzzword som ett fåtal använde redan på 2000 talet inom universitetsvärlden (SICS här i Stockholm). Industrin pratate M2M, telemetri etc. Ser det själv (grovt generaliserat och delvis felaktigt) som 'The revenge of the embedded developer'. Embedded har delvis blivit hett. Tror dock att nuvarande drive snarast kommer från seversidan och att embedded är inblandat, mest beror på att verkligheten tränger sig på i datamodellerna. (Detaljer som batteridrift, strömförbrukning, access till internet sista km, enhetspris etc)
  • Elon Musk och hans visioner. En man som många har åsikter om. Han har själv många vitt skilda och på ytan galna åsikter. Men är det något han har lyckats med är det att leverera trots motstånd. För närmare, googla Tesla, SpaceX, Solar City, PayPal. Jag köper hans analys av energianvändningen och att det kommer bli elektricitet som gäller. Tidplanen är oklar men troligtvis betydligt snabbare än vad gemene man tror. En milstolpe är då bensinbilar allmännt betraktas som att röka idag. Luktar illa och används undantagsvis enbart för att man måste. Skulle inte vara helt förvånad om det sker innan 2025.
  • Utöver elbilar, så kommer massor med personliga transportsätt anpassade för stadsliv. Elcyklar och de leksaker som hoverboards, elektriska enhjulingar och skateboards, är alla ett sätt att uppnå 2-3ggr gånghastighet utan att bli svettig. De flesta (utom cykeln) går att ta med på bussen och tunnelbanan. Sverige med snö på gatorna får betraktas som undantag i det stora hela. Tror dessa fyller ett djupare behov än att enbart vara leksaker.
  • Delningsekonomin: Menar inte 70-talstanken att vi alla är en stor familj som delar med oss. Det jag menar är att nu med IoT och den kontroll/övervakning vi kan ha på våra saker, tillåter att vi kan hyra ut / låta andra använda dem under kontrollerade former. Med webben och sökmotorer som matchar utbud och efterfrågan, samt övervakning av uthyrningen så kostar det inte längre oss någon uppmärksamhet, vår viktigaste resurs, att administrera det löpande. En del uppsättning innan och ev viss schemaläggning men inget behov att prata med dessa främlingar. Det öppnar möjligheter. Detta kommer också ge en indirekt effekt av att mer saker finns att tillgå som tjänst och att äga kan tappa sin lockelse i framtiden för många scenarios.

Håller på och skissar på ett system kring eluttag och tekniken kring smarta hem. Genom att ta den existerade teknik som utvecklats där och utforma ett molnsystem som tillåter en att dela ut dessa enheter till andra människor så lyfter man sig från pyssel för egen del, till interaktion mellan människor. Där börjar det bli möjligt att få pengar inblandade och affärer kan skapas. Jag har själv valt eluttag som utgångspunkt men resonemangen är generella.

Ägnar idag  ungefär lika mycket tid åt att gräva efter möjliga applikationsområden och att lysa igenom dom efter problem som kan lösas och sätt att ta betalt, som tid lagd på rent teknisk utveckling. Som vanligt när det gäller IoT är möjligheterna överallt. Samtidigt är bertalningsviljan högst tveksam i alla uppenbara fall som inte redan hanteras av andra. Så när det gäller utveckling mot IoT så måste affärsnytta vara vägledande.

Det som jag tagit fram idag är en molntjänst som man kan skapa ett konto hos, registrera sina eluttag och ladda ner en QR kod för just ditt uttag. Koden är tänkt att sättas vid uttaget. Sedan kan godtycklig person scanna koden med mobilen och komma till en accesssida på nätet. Uppfyller personen villkoren där får denne möjlighet att kontrollera uttaget. Systemet kan även slå av efter viss tid / förbrukad energi. Det är en demonstration av idén så syftet är att kommunicera idéer idag, inte att vara stabilt eller vackert. :-)

Jag är intresserad av återkoppling på idén. Jag har redan hört att det är för billigt med el, men har ni andra bra synpunkter (speciellt nischer där detta kan platsa) är det intressant. Jag har en 45min lång presentation som går in i detaljer så är någon intresserad så pratar jag gärna. Finns också en kortare presentation om ett närliggande case som kan ge konkreta pengar. Den överliggande motiveringen är att följa 'Lean startup' metodiken. Utvecklingen är ett experiment för att identifiera intäktsströmmar och möjlighet att bygga en rörelse. Största brist idag är tillgänglig utvecklingstid (resurser) och osäkerheter kring affärskapande. Tekniken känns rätt så rättfram. Jag är öppen för olika scenarios, från att driva ett fritids open source projekt, till att det blir något riktigt av det.

För mer information, se denna sida och gå direkt till applikationen. För mer information, kontakta mig på t.ex. epost.

--- Mikael R