QSM Software Almanac 01/08/2015

En snabb blänkare om att QSM software almanac är ute. Det är en sammanställning av data från en stor mängd IT projekt (inkluderar här bl.a. embedded, realtidssystem och industritillämpningar) som man följt under längre tid och trackat saker som storlek/kostnad/leveranstid och andra mätningar av hur bra utvecklingen har gått. Tänk på den som 'SCB:s årsbok' över statistik från dessa utvecklingsystem. Den är gratis att ladda ner.

Några förväntade resultat. Brooks hade rätt. Att lägga till fler folk ger rätt mycket overhead.

Några intressanta a.ha upplevelser. Agila metoder funkar bra för små projekt. Sedan börjar det bli svårare just större de blir. Känns rimligt. Förvåningen var kring brytpunkten: 30'000 LOC /Lines of code. Det var väldigt lågt. Hade förväntat mig betydligt högre. Självklart är det grovt generaliserat. Men tillräckligt intressant om man sitter på ett projekt med 100'000 LOC så bör man nog gräva lite djupare i vilka delar av Agilerörelsen som verkar fungera bra och vad som anses som skakigt. Min personliga åsikt är att up-front design innan man börjar koda är definitivt något att tänka på.

Som sagt, är man intresserad av processen kring mjukvaruutveckling och vad som fungerar så kan pdf:en ge en viss verklighetsförankring i dessa tider av buzzwords och evangelister. Utvecklingen går framåt och kan man kapa några blindspår är det alltid trevligt.